Kymppisynttärit

Jotta pääsisi perille
on eksyttävä tieltä
Joka pääsee perille
oppii
että hetken kuluttua
on taas jatkettava matkaa
Joka ei koskaan
putoa raiteilta
ja mene rikki
jatkaa aina samaa rataa
ja on turvassa
suurelta murheelta
ja suurelta onnelta.

– Tommy Tabermann

Sello tuli elämääni aivan liian myöhään.

19-vuotiaana olin jo suunnitellut elämäni valmiiksi. Menisin naimisiin rakastamani miehen kanssa ja opiskelisin yliopistossa äidinkielenopettajaksi. Työkseni opettaisin innokkaita nuoria ja vapaa-ajallani harrastaisin antaumuksella maalausta ja liikuntaa. Elämää alati onnellisena ja luovan hurmion vallassa. Ehkä lapsia, ainakin kissa.

Näiden suunnitelmien keskellä alkoi soida musiikki. Lukiossa olin opetellut soittamaan kitaraa ja käynyt laulutunneilla. Kitaran kanssa oli hauskaa, mutta en oikein päässyt jyvälle klassisen laulun tekniikasta. Oli kuitenkin siistiä, että laulaessaan opettajani sai luokan ikkunat helisemään.

Jostain nousi ajatus, että voisin soittaa jotain muutakin kuin kitaraa. Ensin ajattelin pianoa. Sitten viulua. Sitten kuulin selloa, ja minussa jysähti. Vahva kateuden ja surun tunne tuli pintaan. ”Tuo on jotain mikä kuuluisi minulle mutta minä en ole sitä saanut”, ajattelin. Vielä tuolloin välitin jonkin verran realiteeteista ja ymmärsin, ettei jousisoittimen soittamista aloiteta 19-vuotiaana. Tiesin, etten harrastajana pääsisi sellon kanssa sellaiselle tasolle mikä tuottaisi iloa minulle. Tuo soitin vaatisi täyden huomioni.

Ja niin se vaatikin. Aloin nähdä toistuvasti unia joissa soitin selloa. Avasin tv:n, ja siellä pyöri sellististä kertova elokuva. Avasin radion, ja siellä alkoi instrumentteja esittelevä ohjelma ja tuolloin oli vuorossa sello. Sello tunkeutui yö- ja päivätietoisuuteeni tehden minut niin levottomaksi, että lopulta annoin sille periksi. Jos siitä on jotain tullakseen, niin tulkoon sitten! Jos löydän sellon ja opettajan, opettelen soittamaan sitä soitinta.

Kun sain sellon ensimmäisen kerran käsiini, olin yksin soittimen kanssa. Ääni, jonka sain siitä irti, oli tuskin mikään kovin kaunis, mutta sillä ei ollut minulle mitään väliä. Olin aivan huumaantunut. Tunne vastasi voimakasta rakastumisen tunnetta ja tilanne oli kuin toisesta todellisuudesta. Tiesin, että tästä se nyt alkaa.

Minä löysin opettajan, ja hän lainasi minulle vanhan sellonsa. Aloitin sellotunnit ja yliopisto-opinnot. Pääsin musiikkiopistoon ja sieltä konservatorioon. Vaihtovuoden jälkeen valmistun ammattikorkeakoulusta sellonsoitonopettajaksi.

Tänä kesänä juhlin sellonsoiton kymppisynttäreitäni. Yliopisto-opintoni jäivät sellonsoiton jalkoihin enkä valmistunut maisteriksi. Eräänä heikkona hetkenä (joita on näihin vuosiin mahtunut melkoisen monta!) tosin päätin taas hakea yliopistoon ja minulla on siellä opiskelupaikka odottamassa. Odottaneeko ikuisesti?

Soittamisen aloittaminen aikuisena on ollut minulle ennen kaikkea henkinen haaste. Vaatii uskallusta tehdä omannäköisiä ratkaisuja jotka eivät vaikuta järkeviltä miltään kantilta katsottuna. Itseni ikäiset ystäväni ovat jo työelämässä ja joillakin on lapsia. Opiskelukaverini ovat minua runsaasti nuorempia ja monesti soittajina minua taitavampia. Suvussani ei ole muusikkoja tai taiteilijoita, joita olisin voinut pitää esikuvinani ja joilta olisin voinut oppia taiteellista työskentelyä.

Päätökseni opiskella muusikoksi perustui pelkälle intuitiolle: se oli päätös, joka tuntui sekä hyvältä ja että väistämättömältä. Soitonopiskeluani ei voi kutsua menestystarinaksi, mutta se on tärkeä osa minun tarinaani. Monesti mietin, onko tämä kaiken vaivan arvoista. Vastausta en ole löytänyt, mutta minulle soittaminen on mahtava tapa elää. Siinä saa olla tekemisissä taiteen ja kauneuden kanssa, tutustua aitoihin ihmisiin, oppia pitkäjänteisyyttä ja hetkessä elämistä.

Mainokset

One response to “Kymppisynttärit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: